Stek z kangura

2,5 godziny
czas przygotowania
4 osoby
porcja

Składniki

  • 4 filety z kangura (umyte i osuszone na papierowym ręczniku)
  • oliwa
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • czosnek
  • rozmaryn
  • 400 g jarmużu
  • 1 szklanka quinoa
  • 1 szklanka soczewicy Beluga
  • pół szklanki zielonej fasoli mung
  • limonka
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta papryki wędzonej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sos demi-glace

Sposób przygotowania

  • Filety z kangura marynujemy w czosnku, rozmarynie, suszonej papryce i oliwie. Odstawiamy na 3 godziny.
  • Soczewice i quinoę gotujemy na osolonej wodzie, w dwóch oddzielnych garnkach, w proporcjach 1:2. Gotujemy na średnim ogniu, do momentu, kiedy quinoa wchłonię całą wodę, a soczewica będzie miękka (ok. 15 min).
  • Ugotowaną soczewicę mieszam z quinoą, soczewicą, porwanym jarmużem, kurkumą, natką pietruszki, papryką wędzoną, oliwą, limonką i roztartym czosnkiem.
  • Osuszamy mięso i rozgrzewamy patelnię. Steki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, i odstawiamy pod przykrycie na 4-5 minut i gotowe.
  • Wszystko układamy na talerzu według uznania 🙂 Moje kompozycje na talerzu, wciąż mnie nie satysfakcjonują:) Cheers!

Shiraz RWT

Pieprzowo-jeżynowe w nosie, wygładzone nutami korzenno-kwiatowymi.

Kolor:
czerwony
Producent:
Penfolds
Apelacja:
Barosssa Valley
Szczep:
Shiraz
Smak:
wytrawny
Food pairing:
dziczyzna, grillowane mięsa