Lasagne

5-6 godzin
czas przygotowania
8 osób
porcja

Składniki

SOS MIĘSNY:

  • 5 łyżkek oliwy
  • 2 cebule, 3 marchewki, 1 por, 1 pietruszka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 800 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 szklanki czerwonego wina (może być primitivo)
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • posiekana gałązka od pomidorów cherry
  • 150 g pancetty
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: wędzona sól, pieprz, wędzona papryka słodka, chili

Sposób przygotowania

Składniki cd.:

BESZAMEL:

  • 8 łyżek masła
  • 6 łyżek mąki
  • 1000 ml mleka
  • łyżeczka gałki muszkatołowej

DODATKOWO:

  • 15 płatów makaronu (możecie je kupić wersji suchej lub świeżej, albo bawić się robienie makaronu tak jak ja :))
  • 300 g tartego parmezanu

Kocham ostrygi, szampana i kawior myślę, że z wzajemnością, ale… no właśnie to nie znaczy, że nie lubię prostej kuchni. Lasagne jestem jednym z tych dań, które można w ciemno podawać na imprezie mocno zakrapianej winem.. Chociaż w tych czasach, kiedy co druga osoba nie je glutenu to może być problem :/ Na szczęście nie u mnie. Prosty i pyszny przepis! Zachęcam do zrobienia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SOS MIĘSNY:

  • Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę pancettę i smażymy na złoty kolor. Po podsmażeniu przerzucamy do garnka pozostawiając wytopiony tłuszcz.
  • Kroimy w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, pora, seler i czosnek. Wrzucamy na tłuszcz pozostały na patelni, smażymy 5-7 min na średnim ogniu. Przerzucamy do garnka z pancettą. (Gar powinien być spory, bo ma się tam zmieścić cały farsz).
  • Obsmażyć mięso na tej samej patelni, pozostałej po warzywach dodając oliwę. Mięso rozdrabniać na patelni w trakcie smażenia. Przerzucić do garnka z resztą składników.
  • Wlać wino, koncentrat pomidorowy, passate pomidorową, dodać przyprawy, bulion, syrop klonowy, pokrojoną gałązkę. Na średnim ogniu dusić 4-5 godzin (najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby sos się przegryzł.

BESZAMEL:

  • W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki.
  • Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.

PIECZENIE:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Przygotować żaroodporną formę w zależności na ile osób taka wielkość formy:) w moją wchodzi cały kurczak:)  Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne.
  • Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć, aż wszystko zużyjecie, pamiętając, że na górze ma być warstwa beszamelu z parmezanem.
  • Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed podaniem.

P.S. Nie biorę odpowiedzialności za ponad programowe kilogramy 🙂

Barbera d'Alba

Aromaty dojrzałej śliwki i jeżyny z wyraźną nutą korzenną na finiszu.

Kolor:
czerwony
Producent:
Az. Agr. Demarie Giovanni
Apelacja:
Barbera d'Alba DOC
Szczep:
Barbera
Smak:
wytrawny
Food pairing:
lasagne, wieprzowina, żeberka