Gołąbki z komosą

2,5 godziny
czas przygotowania
6 osób
porcja

Składniki

  • kapusta włoska w całości
  • 400 g wołowego mięsa mielonego (rostbef)
  • 100 g komosy ryżowej
  • 100 g jarmużu
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 szalotki
  • 400 g suszonych podgrzybków
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml sos demi-glace
  • łyżka masła

Sposób przygotowania

Kochani,

macie tutaj krótki przepis na gołąbki z mojego instagrama. Cieszę się, że tak wiele osób poprosiło mnie o przepis i tym samym zmotywowało do jego napisania. Jestem przekonana, że będą Wam smakować, a wino dopasowane od dania tylko podbije ich smak:)

A, więc:

  • Myję kapustę letnią wodą, wycinam z niej samego głąba od spodu. Do dużego garnka z wodą (do połowy) wkładam kapustę w całości i pod przykryciem gotuję 20 min.
  • W małym rondlu gotuję komosę ryżową. Ja mam taką zasadę, że dolewam wody 1:2 i czekam, aż quinoa w całości ją wchłonie i wtedy jest idealna. Do gotującej się komosy dodaję zawsze łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę soli.
  • Kroję szalotkę w drobną kostkę i szklę na łyżce masła.
  • Do miski wrzucam suszone podgrzybki i zalewam je wrzątkiem dosłownie odrobinę ponad ich poziom i przykrywam talerzem, aby nasiąknęły wodą.
  • Ostudzoną komosę ryżową mieszam z mięsem mielonym, porwanym w drobne kawałki jarmużem, szalotką, posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi w kostkę podgrzybkami z zalewy(połową, drugą połowę razem z wodą z grzybów dodam do sosu), ścieram na tarce całą gałkę muszkatołową, dodaję pieprz, sól i zimną wodę. Formuję mięso w porcje i odkładam na bok.
  • Wyjmuję główkę kapusty i odsączam z wody na papierowym ręczniku. Zawijam uformowane mięso w liście kapusty. Wyszło mi dokładnie 14 gołąbków. W tym samym garnku z wodą po kapuście układam gołąbki „na ścisk”, aby się nie ruszały. Przyciskam talerzem, żeby nie wypływały na wierzch i gotuję 25 min pod przykryciem.
  • W rondelku rozgrzewam wcześniej ugotowany demi-glace,  przepis znajdziecie powyżej klikając w składnikach na „200 ml sos demi-glace”, dodaję do tego resztę suszonych grzybów wraz z wodą, która została po ich zaparzeniu. Dodaję świeżego pieprzu i gotowe:)
  • Gołąbki układam na talerzu i polewam sosem grzybowym na bazie demi-glace:) Palce lizać:)

Cheers!

Nebbiolo d'Alba

Aromat dojrzałych owoców pestkowych. W ustach okrągłe z delikatnie wędzonym owocem śliwki oraz zaznaczoną kwasowością i miękkimi taninami.

Kolor:
czerwony
Producent:
Lodali
Apelacja:
DOC Nebbiolo d'Alba
Szczep:
Nebbiolo
Smak:
wytrawny
Food pairing:
risotto z grzybami, tatar wołowy, gołąbki z wołowiną :)