Gołąbki z komosą

czas przygotowania

porcja
Składniki
- kapusta włoska w całości
- 400 g wołowego mięsa mielonego (rostbef)
- 100 g komosy ryżowej
- 100 g jarmużu
- pęczek natki pietruszki
- 3 szalotki
- 400 g suszonych podgrzybków
- 1 cała gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 ml sos demi-glace
- łyżka masła
Sposób przygotowania
Kochani,
macie tutaj krótki przepis na gołąbki z mojego instagrama. Cieszę się, że tak wiele osób poprosiło mnie o przepis i tym samym zmotywowało do jego napisania. Jestem przekonana, że będą Wam smakować, a wino dopasowane od dania tylko podbije ich smak:)
A, więc:
- Myję kapustę letnią wodą, wycinam z niej samego głąba od spodu. Do dużego garnka z wodą (do połowy) wkładam kapustę w całości i pod przykryciem gotuję 20 min.
- W małym rondlu gotuję komosę ryżową. Ja mam taką zasadę, że dolewam wody 1:2 i czekam, aż quinoa w całości ją wchłonie i wtedy jest idealna. Do gotującej się komosy dodaję zawsze łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę soli.
- Kroję szalotkę w drobną kostkę i szklę na łyżce masła.
- Do miski wrzucam suszone podgrzybki i zalewam je wrzątkiem dosłownie odrobinę ponad ich poziom i przykrywam talerzem, aby nasiąknęły wodą.
- Ostudzoną komosę ryżową mieszam z mięsem mielonym, porwanym w drobne kawałki jarmużem, szalotką, posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi w kostkę podgrzybkami z zalewy(połową, drugą połowę razem z wodą z grzybów dodam do sosu), ścieram na tarce całą gałkę muszkatołową, dodaję pieprz, sól i zimną wodę. Formuję mięso w porcje i odkładam na bok.
- Wyjmuję główkę kapusty i odsączam z wody na papierowym ręczniku. Zawijam uformowane mięso w liście kapusty. Wyszło mi dokładnie 14 gołąbków. W tym samym garnku z wodą po kapuście układam gołąbki „na ścisk”, aby się nie ruszały. Przyciskam talerzem, żeby nie wypływały na wierzch i gotuję 25 min pod przykryciem.
- W rondelku rozgrzewam wcześniej ugotowany demi-glace, przepis znajdziecie powyżej klikając w składnikach na „200 ml sos demi-glace”, dodaję do tego resztę suszonych grzybów wraz z wodą, która została po ich zaparzeniu. Dodaję świeżego pieprzu i gotowe:)
- Gołąbki układam na talerzu i polewam sosem grzybowym na bazie demi-glace:) Palce lizać:)
Cheers!
Nebbiolo d'Alba

Aromat dojrzałych owoców pestkowych. W ustach okrągłe z delikatnie wędzonym owocem śliwki oraz zaznaczoną kwasowością i miękkimi taninami.

czerwony

Lodali

DOC Nebbiolo d'Alba

Nebbiolo

wytrawny

risotto z grzybami, tatar wołowy, gołąbki z wołowiną :)