Bliny z kawiorem

1 godzina
czas przygotowania
4 osoby
porcja

Nie ma nic lepszego leniwe śniadanie niż bliny z kawiorem i łososiem. Połączyłam je z różowym winem Vinho Verde. Poziomkowo landrynkowy aromat podsycony delikatnym musowaniem na języku idealnie komponuje się z lekko wędzonym łososiem, kawiorem i serem kozim. Pyszności!

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g mąki gryczanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 50 ml roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g łososia wędzonego
  • 2 jajka
  • koperek
  • kremowy ser kozi
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania

  • Wymieszać drożdże z cukrem, 1/3 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • W  misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, mlekiem, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • Rozgrzewamy patelnię i smażymy bliny z obu stron na złoty kolor.
  • Gotujemy jajka na miękko i wrzucamy do szklanki z łyżeczką masła i szczyptą soli.
  • Całość podajemy z łososiem, kremowym serem kozim i kawiorem na blinach.

Cheers!

Quinta da Raza Rose

Aromaty soczystych poziomek i malin. Delikatne bąble podwajają orzeźwienie.

Kolor:
różowe
Producent:
Quinta da Raza
Apelacja:
DOC Vinho Verde
Szczep:
Padeiro
Smak:
wytrawny
Food pairing:
łosoś, desery lodowe, sałaty