
Bliny z kawiorem

czas przygotowania

porcja
Nie ma nic lepszego leniwe śniadanie niż bliny z kawiorem i łososiem. Połączyłam je z różowym winem Vinho Verde. Poziomkowo landrynkowy aromat podsycony delikatnym musowaniem na języku idealnie komponuje się z lekko wędzonym łososiem, kawiorem i serem kozim. Pyszności!
Składniki
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 100 g mąki gryczanej
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 50 ml roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 120 g łososia wędzonego
- 2 jajka
- koperek
- kremowy ser kozi
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania
- Wymieszać drożdże z cukrem, 1/3 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- W misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, mlekiem, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Rozgrzewamy patelnię i smażymy bliny z obu stron na złoty kolor.
- Gotujemy jajka na miękko i wrzucamy do szklanki z łyżeczką masła i szczyptą soli.
- Całość podajemy z łososiem, kremowym serem kozim i kawiorem na blinach.
Cheers!
Quinta da Raza Rose

Aromaty soczystych poziomek i malin. Delikatne bąble podwajają orzeźwienie.

różowe

Quinta da Raza

DOC Vinho Verde

Padeiro

wytrawny

łosoś, desery lodowe, sałaty