• Skąd u Ciebie pasja do wina?
Pasja do wina pojawiła się dzięki wspaniałym ludziom na których trafiłam. Serwisu, podstaw i wina uczył mnie Adam Pawłowski w restauracji Ed Red. To właśnie tam pracowałam pierwszy raz na sali i z winem. Lepszego startu nie można sobie wyobrazić. Pasja ludzi z którymi pracowałam była zarażająca i tak wpadłam w wino
• Jakie wino najbardziej Cię zachwyciło? Dlaczego?
Vinhas Velhas Tinto, Luis Pato 2012. Wielowymiarowe, paleta czarnych i czerwonych owoców. Aksamitna tanina i dobra kwasowość. To jest wino do którego lubię wracać. Aczkolwiek takich win jest sporo
• Jak w trzech słowach opisałabyś kobietę sommelier?
Jak bym opisała kobietę Sommelier… hmmm dla mnie nie ma podziałów. Uważam że dobry Sommelier cechują się skromnością, szacunkiem do swoich gości, ich wyboru i oczywiście gościnnością o miłości do wina i jedzenia nie muszę wspominać bo to taki must have
• Jakie wino sprawiłoby Ci największą przyjemność w Twoje urodziny?
Zdecydowanie R. Lopez de Heredia Vina Tondonia Reserva Blanco uwielbiam
• Jaka dziedzina, poza tą zawodową, pozwala Cię wyrazić?
Uwielbiam przebywać wśród ludzi. Rozmawiać, wymieniać doświadczenia, poglądy. Pomagać tym którzy tego potrzebują. Altruizm jest u mnie dominujący
• Jakie cechy są konieczne, aby osiągnąć zawodowy sukces w tej branży, będąc kobietą?
Pytanie co nazywamy sukcesem. Dla mnie cechy w zawodzie Sommeliera to gościnność, empatia, chęć samodoskonalenia i poczucie że praca to nie obowiązek A pasja. Wtedy dobre słowo od gości, poczucie że jesteś szczęśliwa tu i teraz jest sukcesem
• Pracowałaś przez jakiś czas za granicą, jak tam trafiłaś? Jakie są atuty pracy za granicą?
Tak, byłam w Northcote rok, wcześniej tydzień na stażu na który za czasów pracy w Ed Redzie wysłał mnie Adam. Bardzo spodobało mi się to miejsce i wiedziałam że chcę ram wrócić. Złożyłam papiery i mnie przyjęli.
Atutem pracy za granicą jest możliwość zdobycia cennego doświadczenia. Poszerzenia horyzontów a doświadczenie w naszej pracy jest bardzo istotne.
• Pracujesz w nowej Restauracji Forty, dlaczego wybrałaś ten projekt?
Restauracja Forty jest niesamowitym miejscem. To miejsce gdzie nie tylko jesteś i wykonujesz swoje obowiązki ale tworzysz to miejsce razem. Cały Team tworzą wspaniali ludzie z doświadczeniem i pasją.
Karta win jest ponadczasowa. Taki powiew świeżości. Lubię ciekawe projekty a ten zdecydowanie do nich należy. Uważam to miejsce i ludzi za perłę na Warszawskim rynku gastronomicznym.
• Co najbardziej cieszy Cię w Twojej pracy?
Ludzie z którymi pracuje (ci na sali jak i przy stolikach), ponieważ to oni tworzą klimat.
• Jakie masz plany na przyszłość? Czy wiążesz ją z zawodem sommelierki?
Oczywiście że swoją przyszłość wiąże z winem i pracą sommeliera. Zdecydowanie stawiam na rozwój.
• Jaką radę dałabyś kobietom, które pracują w męskiej branży?
Nie mówmy o tym jak o męskiej branży. Jest to piękna dziedzina która uczy bardzo wiele. Pokory, cierpliwości, patrzenia na porażki jak na lekcje z których czerpiemy naukę na przyszłość, gościnności i wiele innych. Wszystkim którzy chcą pracować w tym zawodzie życzę pasji i miłości do wykonywanej pracy.