• Blog
  • O Mnie
  • Przepisy
  • Kalendarium
  • Współpraca
  • Kontakt

WINE LEJDIS – Monika Mozer


Monika Mozer – Sommelierka w Restauracji Forty

• Skąd u Ciebie pasja do wina? 

Pasja do wina pojawiła się dzięki wspaniałym ludziom na których trafiłam. Serwisu, podstaw i wina uczył mnie Adam Pawłowski w restauracji Ed Red. To właśnie tam pracowałam pierwszy raz na sali i z winem. Lepszego startu nie można sobie wyobrazić. Pasja ludzi z którymi pracowałam była zarażająca i tak wpadłam w wino

• Jakie wino najbardziej Cię zachwyciło? Dlaczego?

Vinhas Velhas Tinto, Luis Pato 2012. Wielowymiarowe, paleta czarnych i czerwonych owoców. Aksamitna tanina i dobra kwasowość. To jest wino do którego lubię wracać. Aczkolwiek takich win jest sporo

• Jak w trzech słowach opisałabyś kobietę sommelier?

Jak bym opisała kobietę Sommelier…  hmmm dla mnie nie ma podziałów. Uważam że dobry Sommelier cechują się skromnością, szacunkiem do swoich gości, ich wyboru i oczywiście gościnnością o miłości do wina i jedzenia nie muszę wspominać bo to taki must have

• Jakie wino sprawiłoby Ci największą przyjemność w Twoje urodziny?

Zdecydowanie R. Lopez de Heredia Vina Tondonia Reserva Blanco uwielbiam

 • Jaka dziedzina, poza tą zawodową, pozwala Cię wyrazić? 

Uwielbiam przebywać wśród ludzi. Rozmawiać, wymieniać doświadczenia, poglądy. Pomagać tym którzy tego potrzebują. Altruizm jest u mnie dominujący

• Jakie cechy są konieczne, aby osiągnąć zawodowy sukces w tej branży, będąc kobietą? 

Pytanie co nazywamy sukcesem. Dla mnie cechy w zawodzie Sommeliera to gościnność, empatia, chęć samodoskonalenia i poczucie że praca to nie obowiązek A pasja. Wtedy dobre słowo od gości, poczucie że jesteś szczęśliwa tu i teraz jest sukcesem

• Pracowałaś przez jakiś czas za granicą, jak tam trafiłaś? Jakie są atuty pracy za granicą?

Tak, byłam w Northcote rok, wcześniej tydzień na stażu na który za czasów pracy w Ed Redzie wysłał mnie Adam. Bardzo spodobało mi się to miejsce i wiedziałam że chcę ram wrócić. Złożyłam papiery i mnie przyjęli.
Atutem pracy za granicą jest możliwość zdobycia cennego doświadczenia. Poszerzenia horyzontów a doświadczenie w naszej pracy jest bardzo istotne.

• Pracujesz w nowej Restauracji Forty, dlaczego wybrałaś ten projekt?

Restauracja Forty jest niesamowitym miejscem. To miejsce gdzie nie tylko jesteś i wykonujesz swoje obowiązki ale tworzysz to miejsce razem. Cały Team tworzą wspaniali ludzie z doświadczeniem i pasją.
Karta win jest ponadczasowa. Taki powiew świeżości. Lubię ciekawe projekty a ten zdecydowanie do nich należy. Uważam to miejsce i ludzi za perłę na Warszawskim rynku gastronomicznym.

• Co najbardziej cieszy Cię w Twojej pracy?

Ludzie z którymi pracuje (ci na sali jak i przy stolikach), ponieważ to oni tworzą klimat.

• Jakie masz plany na przyszłość? Czy wiążesz ją z zawodem sommelierki?

Oczywiście że swoją przyszłość wiąże z winem i pracą sommeliera. Zdecydowanie stawiam na rozwój.

• Jaką radę dałabyś kobietom, które pracują w męskiej branży?

Nie mówmy o tym jak o męskiej branży. Jest to piękna dziedzina która uczy bardzo wiele. Pokory, cierpliwości, patrzenia na porażki jak na lekcje z których czerpiemy naukę na przyszłość, gościnności i wiele innych. Wszystkim którzy chcą pracować w tym zawodzie życzę pasji i miłości do wykonywanej pracy.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© Copyright 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone dla Lady Sommelier / Polityka prywatności
Chowaniec.pro
Ta strona korzysta z plików cookie w celu poprawienia jakości obsługi. Akceptuje Czytaj więcej