• Blog
  • O Mnie
  • Przepisy
  • Kalendarium
  • Współpraca
  • Kontakt

Kamil Wojtasiak – Mistrz Polski Sommelierów 2018


Reprezentant Polski na Sommelierskich Mistrzostwach Europy i Afryki 2020

  • Kamilu, jesteś jednym z najlepszych sommelierów w naszym kraju. Dzięki Twoim dotychczasowym osiągnięciom będziesz reprezentować nasz kraj na Mistrzostwach Europy i Afryki w listopadzie. Skąd u Ciebie taka determinacja i chęć walki o sommelierskie trofea?

Każde zawody są dla mnie sprawdzianem mojej wiedzy i tego ile brakuje mi do najlepszych. Podczas każdego występu uczę się nowych rzeczy, zdobywam doświadczenie. Mistrzostwo Polski jest dla mnie najważniejszym tytułem jaki zdobyłem. Obiecałem mojemu pierwszemu synowi, że wygram dla niego te zawody i to była to dla mnie największa motywacja. Teraz muszę coś obiecać drugiemu. 🙂

  • Co oprócz wiedzy winiarskiej i umiejętności serwisowych jest ważne, aby zdobyć tytuł Mistrza Polski Sommelierów?

Przede wszystkim spokojna głowa i zrozumienie tego, że jesteś jednym z kilkunastu kandydatów, którzy pragną tego samego co Ty. Nigdy nie wiesz ile Twój kolega/koleżanka poświęcił/a czasu na przygotowania i czy akurat Ty jesteś w danym momencie najlepszy. Jeden z najlepszych polskich sommelierów powiedział mi, że aby wygrać musisz wyjść ze swojej strefy komfortu, uczyć się i przygotować z tego, z czego czujesz się najsłabszy. Tylko wtedy psychicznie będziesz gotowy na mistrzostwo, nie będziesz się bał trudnych tematów. Oceniając teraz kolegów/koleżanki jako jury, widzę, że różnice w degustacji, czy serwisie są naprawdę minimalne i umiejętność opanowania stresu robi kolosalną różnicę.

  •  Wygrałeś Mistrzostwa Polski Sommelierów 2018, czym różnią się przygotowania do Mistrzostw Europy od przygotowań do polskich konkursów?

Do każdych wcześniejszych zawodów musiałem się przygotowywać sam, nie miałem żadnego konkretnego planu przygotowań, sam wybierałem tematy do nauki, ale to trochę wygląda jak jazda we mgle. Jedziesz, ale do końca nie wiesz gdzie 🙂  Oczywiście mogłem liczyć na wsparcie poprzednich Mistrzów i ich podpowiedzi, lecz jednak to nie to samo co przygotowania do ME.

Teraz, gdy przygotowuję się do ME mam wielkie wsparcie od Stowarzyszenia Sommelierów. Mam swojego trenera, którym jest Piotr Pietras Master Sommelier. To on jest odpowiedzialny za część merytoryczną i stworzenie idealnego programu szkoleniowego. Co 2 tygodnie dostaję nową dawkę pytań teoretycznych, z których później mam egzamin. Pytania są bardzo zróżnicowane, bardziej skupiamy się na teorii i degustacji, mniej na zadaniach praktycznych, bo w tym akurat jestem bardzo dobry i potrzebuję tylko drobnych szlifów.

Podczas przygotowań mam również wsparcie w postaci dwójki aktorów- Aleksego Komorowskiego i Zuzi Zielińskiej. Na spotkaniach ćwiczymy poprawną dykcję, gestykulację i gesty sceniczne. To niezwykle ciekawe zajęcia, ponieważ zwracamy na nich uwagę, na rzeczy, o których wcześniej w ogóle nie myślałem.

Dodatkowo udało mi się otrzymać wsparcie finansowe od jednego, z moich stałych klientów. Daje to dodatkowy komfort, nie muszę martwić się o finansowanie zakupu win etc.

  • Startowanie w konkursach, współzawodnictwo i poddawanie swoich umiejętności ocenie innym, wiążę się z dużym stresem, jak sobie z nim radzisz?

Niestety bardzo się stresuję przed każdym występem. Podczas zajęć aktorskich szukamy najlepszych technik zwalczających stres. Trzeba pamiętać, że na każdych zawodach po rozpoczęciu konkursu jesteśmy zamykani w jednym pomieszczeniu, wtedy jestem zdany tylko na siebie i muszę nad tym zapanować.

Poza tym mam swój mały rytuał, przed każdymi zawodami słucham muzyki, która mnie nakręca. Od lat jest to akurat polskie disco polo 🙂

  • Jak najlepiej przygotować się do konkursu? Masz jakiś system nauczania?

Na każdym konkursie największą wagę punktową ma teoria i na niej skupiam się najbardziej. Piotr Pietras mi kiedyś powiedział: Bez teorii, zapomnij o półfinale. Stąd też największy nacisk stawiam na naukę teorii. Osobiście nie lubię używać fiszek itp. Mam swój segregator, gdzie robię notatki z każdego tematu. Każde z zagadnień sprawdzam na kilku stronach tak, aby wejść w temat jak najgłębiej.

Serwis praktyczny mam na co dzień w Butchery&Wine. Po 9 latach pracy ciężko jest mnie czymś zaskoczyć, ale pracuję również w domu nad swoją „kartą win”, Tak, aby z rękawa podawać kilka win z różnych regionów świata etc. Warto również próbować różnych win i szukać punktów wspólnych tych samych odmian. Jest dużo pracy do wykonania.

  • Jakie są Twoje oczekiwania względem Mistrzostw Europy? Liczysz na wygraną?

Przede wszystkim bardzo się cieszę, że mam szansę reprezentować Polskę na Mistrzostwach Europy i Afryki, zawsze chciałem wystąpić w takich zawodach i samo uczestnictwo jest dla mnie sukcesem.

Nigdy nie można być pewnym wygranej, dla mnie sukcesem będzie wystąpienie w półfinale i to jest mój cel. Chociaż Piotr sądzi trochę inaczej, ale wolę studzić emocje.

  • Jakich wskazówek udzieliłbyś osobie, która chce wziąć udział w konkursie sommelierskim?

Nauka, nauka i jeszcze raz nauka. Nikt nie wygrał nigdy, bo był dobry w jednym aspekcie. Każdy z poprzednich mistrzów jest sommelierem kompletnym. Zwłaszcza młodym sommelierom zalecam więcej pokory. Widzę wielokrotnie młodych sommelierów, którzy są świetnymi fachowcami w restauracji, lecz w zawodach nie osiągają sukcesu przez czysty brak wiedzy.

Sommelier poza samą wiedzą o winie, musi znać wszelakie alkohole, kawę, herbatę, czekoladę, kuchnie międzynarodową. Pracy do wykonania jest mnóstwo.

  • Czego sobie życzysz przez Mistrzostwami?

Życzę sobie tego, aby te zawody się odbyły w terminie. Przez epidemię COVID-19 są pogłoski o możliwym przesunięciu zawodów. Mam jednak nadzieję, że dojdą one do skutku w planowanym terminie. Poza tym to tylko zdrowia i spokojniej głowy.

Kamil trzymam mocno kciuki i życzę samych sukcesów!

Cheers!

 

 

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© Copyright 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone dla Lady Sommelier / Polityka prywatności
Chowaniec.pro
Ta strona korzysta z plików cookie w celu poprawienia jakości obsługi. Akceptuje Czytaj więcej